Intervisie online, gewoon doen!

7 tips voor een energieke leerzame online intervisie

“Ik heb echt geen tijd, de kostbare uurtjes die ik al voor mezelf heb kan ik niet aan intervisie besteden.”
“Ik worstel erg met de balans tussen mn werk en de zorg voor mn kleine kinderen en de consequenties voor mn werk. Waar moet ik prioriteit aan geven?”
 “Ik weet niet hoe ik mezelf thuis geïnspireerd houd, de hele dag zo alleen aan het werk,  m’n energie en m’n motivatie llopen weg”.
“Ik vind het zó lastig mezelf te focussen.”

Velen die nu gedwongen thuiswerken lopen tegen soortgelijke issues aan. We vinden allemaal tegelijkertijd hetzelfde wiel uit omdat we er niet over delen met collega’s. Zonde. Intervisie kan tijdens deze crisis met z’n nieuwe geluiden, weerstanden en thema’s een belangrijketool zijn om met en van elkaar te leren.
Zolang we niet echt bij elkaar zitten, kunnen de intervisiebijeenkomsten online plaatsvinden met gebruikmaking van platforms voor video vergaderingen zoals Zoom en Teams.  Met wat aanpassingen behaal je hetzelfde inhoudelijke resultaat . Ja, de sfeer van de echte groepsbijeenkomst mis je en het is lastiger je te focussen met alle afleidingen om je heen. Dat is zekers waar. Maar voor nu is online intervisie een goed alternatief. De online chat functie blijkt zelfs een welkome aanvulling,  Het lijkt me eigenlijk heel goed als we die kunnen behouden …

Heb je koudwatervrees en zie je het nog niet voor je?

 Ik geef je hieronder 7 tips hoe je de intervisie online energiek, haalbaar leerzaam en leuk houdt.

  1. Het begint met gewoon doen. Is intervisie belangrijk voor je kies er dan voor om tijd vrij te houden voor intervisie en laat je niet alleen leiden door urgente zaken. Kies een platform, plan een bijeenkomst, zorg dat je ongestoord kunt werken (doe je telefoon uit) en houd je aan deze afspraak.
  2. Houd de sessie kort, maximaal 2 uur, en houd tussendoor een korte pauze van 5  á 10 minuten.
  3. Verspil elkaars tijd en aandacht niet, bereid je goed voor. Bedenk vooraf welke casus je wilt inbrengen en beschrijf die, startend met Hoe Kan Ik….
  4. Werk gedisciplineerd; Gebruik de mute knop van de microfoon en praat niet door elkaar heen. Als je niet aan het woord bent, zet dan je microfoon uit. Zo komen er geen onnodige omgevingsgeluiden de groep binnen en voorkom je dat er stukken tekst wegvallen.
  5. Start met een deelronde over hoe je erbij zit. Iedereen komt even aan de beurt en je inventariseert de casussen. Kies een eenvoudige methodiek en houd je daaraan.
  6. Gebruik de groep chat voor de casusbeschrijvingen. Met duimpjes aan de casussen toe te kennen kun je eenvoudig inventariseren welke casussen de voorkeur van de groep hebben om te gaan bespreken.
  7. Gebruik de groep chat ook voor de vragen die gesteld worden aan de casusinbrenger. Deze heeft daarmee meteen een helder overzicht van de vragen. Zo nodig kan er om mondelinge toelichting gevraagd worden.

Het is belangrijk een goede facilitator te hebben voor het bewaken van de tijd, de methodiek en het groepsproces.  

One Response to Intervisie online, gewoon doen!

  1. Dionne Hogen 29 april 2020 at 16:48 #

    Ha Marlies, wat een timing. Je tip om de chat te gebruiken was een gouden! In mijn groep studenten was vooral het vragenstellen aan elkaar met chat een goede oplossing om het chaotische communiceren ( mute knop bedienen ) te vervangen.
    Je tip op de casussen via de chat vast te delen neem ik mee tijdens mijn volgende lesdag intervisie.
    txs!

Geef een reactie