Met vier anderen vorm ik een nieuw intervisiegroepje met als doel elkaar te ondersteunen in het ondernemerschap. De eerste bijeenkomst was leuk, effectief gepland van 8 tot 10.30 uur met een ontbijtje erbij. Tussen de cruesli en de gekookte eitjes door hebben we kennisgemaakt en zijn we vervolgens effectief aan de slag gegaan met een persoonlijke casus. Vervuld en tevreden plannen we de volgende afspraak.
Maar…twee dagen voor de volgende bijeenkomst zegt nr 1 af omdat hij een deadline heeft en elke vrije minuut nodig heeft. Nr 2 mailt de nacht van tevoren om 3.30 dat ze nog wakker is en niet komt…de waan van de dag dreigt het nu al over te nemen bij dit veelbelovende initiatief. Arghhhh…het is zó belangrijk je lange termijn doelen, je bestemmingsdoelen in het oog te houden (ze zijn belangrijk, maar nooit urgent) en die niet onder te laten sneeuwen voor je korte termijn activiteiten (ze zijn vaak urgent maar niet altijd even belangrijk).
Volgens het Eisenhower-model kun bij je activiteiten onderscheid maken tussen:
Niet belangrijk, niet urgent leidt af van je doel
Niet belangrijk, wel urgent werkt misleidend
Belangrijk en urgent werkt dwingend
Belangrijk en niet urgent geeft voldoening
Intervisie is een typisch gevalletje dus in de categorie niet urgent, wel belangrijk. Iedereen vindt het belangrijk op het moment dat de afspraak gemaakt wordt en wordt het als vanzelfsprekend ervaren om er tijd voor vrij te maken. Maar in de loop van de tijd als de agenda vol loopt verandert er iets in die beleving.
Dit model is erop gericht om je korte- en lange termijn doelen goed te bewaken. Volgens Eisenhower kun je het beste de niet belangrijke en niet urgente dingen zo snel mogelijk in de prullenbak laten verdwijnen of laten verlopen, en je vooral richten op de belangrijke urgente zaken en de belangrijke en niet urgente zaken. Werken aan de belangrijke en uitdagende dingen privé en in je werk, aan bestemmingsgerichte doelen en prioriteiten, zorgt voor positieve stress; het levert je over het algemeen energie op.
Maar het is niet makkelijk om in een omgeving vol eisende, dwingende en drukke mensen de situatie in de hand te houden. Dat lukt beter naarmate je de kunst van het kiezen, prioriteiten stellen, beter beheerst. Weet je wat jij bereiken wilt? Plan je tijd dan vooral met aktiviteiten die je daarbij helpen. Zet het desnoods in je agenda erbij, met een uitroepteken, niet afzeggen!!
Hoe staat het met ons commitment aan deze intervisie groep?? Wil iedereen intervisie prioriteit geven? Als na een rondje bellen blijkt dat iedereen echt verder wil, plannen we de volgende bijeenkomst. Nr 1. vertelt dat het een bekende valkuil van hem is bij stress alleen prioriteit te geven aan dringende zaken en de rest Rücksichtslos te laten vallen. Nr 2 vertelt overbelast te zijn, daar s’nachts wakker van te liggen om vervolgens overdag te uitgeput te zijn om te werken. Het lijken mij mooie items om tijdens intervisie te bespreken. Ik hoop dat iedereen komt…
Lukt het jou trouw te blijven aan je planning van urgente en niet belangrijke zaken? Hoe doe je dat?
Deel het in de ruimte hieronder, ik denk dat we hierin veel van elkaar kunnen leren
Kun je voor een ander de vakjes invullen? “Hoort” iemand intervisie per definitie in het vakje “Niet Urgent, Wel Belangrijk” te zetten? Of kan het zijn dat mensen hier verschillend in zitten?
In mijn optiek, in dit concrete geval: zelfzorg wordt te vaak onterecht als ‘niet urgent’ beschouwd. Afspraken afzeggen als je dat voor je zelfzorg nodig acht, dus ook als ‘not done’.
Terwijl goed slapen ook een heel goed middel tegen depressie is 🙂 en een beetje minder streng zijn ook 🙂
Dank voor je reflectie Anna. Ik ga ervan uit dat als mensen zich commiteren aan iets, ze het belangrijk vinden. En ik zie vaak dat door urgente zaken de belangrijke zaken van de agenda verdwijnen. Maar hoe de waardering van ieders zaken in dit matrix passen, is uiteindelijk aan iedereen zelf. Ook tav intervisie
Wat urgent is weet je nooit zeker. Neem nou vriendschappen. Scoren laag op de urgentielijst, maar als je het nodig hebt, kun je ze niet missen. En zeker zijn ze ondersteunend om te doen in het leven wat urgent is. Ze kunnen voeden en je kunt uithuilen bij elkaar.
Toch staan in zakenlijk succesvolle tijden vriendschappen vaak onder aan de lijst.
Verwaarloos dus je vrienden niet..
Zoooo, Marlies wat ben jij goed bezig, petje af. Er gaat zoveel energie van uit.
Succes verzekerd denk ik.
Ja mooi voorbeeld Aukje, van niet urgent, wel belangrijk!
Ben wel benieuwd hoe jij aankijkt tegen wel urgent en hoe je dat als team dan doet?
Natuurlijk zijn er urgente taken die gewoon gebeuren moeten. Waar het om gaat is dat het niet vanzelfsprekend is dat ze altijd maar voorrang krijgen. Goed plannen dus, als het nodig is ook tijd plannen voor urgente zaken. Bijvoorbeeld telefoontjes, en dan de stekker eruit als je aan je niet urgente wel belangrijke zaken gaat zitten. En hoe dat als team doet ? Elkaar vooral herinneren aan de afspraken die je hierover gemaakt hebt!
Als je echt urgent bezig bent maak je vaak adrenaline aan, en dat geeft een lekker gevoel. Maar het echte lekkere gevoel komt natuurlijk van de serotonine, dan voel je je gelukkig en voldaan. Voldaan voel je je pas als je iets belangrijks gedaan hebt.
Serotine is de natuurlijke antidepressiva heb ik wel eens gehoord. Dus dat is mooi meegenomen als je aan intervisie doet!
Heel leerzaam!
Interessant dat mensen gedreven worden door urgentie maar juist geholpen worden met tijd te nemen voor wat van belang is; om je te voeden en te leren!
Ja, interessant gegeven hè? Het vraagt dus bewustzijn om daar verandering in aan te brengen en daar zit vaak weerstand op.