“Ik sta al vier jaar stil en bevind me in een positie waar ik niet wil zijn”.

boom bij gronden

 

Thuiszorger David kijkt me ongelukkig aan.  Hij is  al lang ontevreden met zijn werk en heeft nu eindelijk zijn weerstand overwonnen door mij als coach op te zoeken.  In deze sessie zal ik een effectieve maar onconventionele  oefening met hem doen die hem weer in beweging brengt.

“Ik weet op de een of andere manier geen stap in de “juiste” richting te zetten. Ik blokkeer als ik erover nadenk/voel. Het is me tot nu toe niet gelukt om weg te komen.  Ik wil nu echt stappen zetten voor een verandering op lange termijn.”

David wil dus wel veranderen, maar hij blokkeert zichzelf daarin. Je herkent dat vast ook wel bij medewerkers uit je team, ze willen wel veranderen, maar doen het niet.

Ik feliciteer David met deze eerste stap en ik vertel hem dat we respectvol met de weerstand zullen omgaan omdat er veel wijsheid in zit. Iets in hem vindt verandering heel erg spannend, dat is zeker.

Na wat heen en weer gepraat besluit ik, met het risico dat hij me zweverig vindt, een grondingsoefening met hem te doen.  Door zijn verhaal én het beeld dat ik van hem krijg terwijl hij tegenover mij zit raak ik er steeds meer van overtuigd dat hij daar veel baat bij kan hebben.  Ik vraag hem of hij een experiment wil aan gaan, en als hij daarmee instemt, zijn ogen te sluiten.

Ik vraag hem gemakkelijk  te gaan zitten met zijn voeten plat op de grond.  En om zijn aandacht wat meer naar binnen te brengen, de beweging van zijn ademhaling te voelen, om te  voelen waar hij de stoel aanraakt, of hij voelt hoe zijn voeten op de grond rusten. Om hem dan nog verder de grond in te laten voelen vraag ik hem zich voor te stellen dat  hij een grote boom is, met wortels die tot vele meters diep in de aarde reiken en die hem uiteindelijk met het middelpunt van de aarde verbinden.  Via die verbinding kan hij de energie van de aarde in zijn voeten en benen voelen stromen en tintelen.

Daarna vraag ik hem zich voor te stellen dat via de stam van de boom zijn stuitbeen (het onderste gedeelte van zijn ruggengraat)  in een lijn met zijn wortels in verbinding is.  Zo kan het teveel aan energie langs zijn stuitbeen, via deze diepe wortels in de grond terugstromen.

Ik zeg dat hij ook een ander beeld hiervoor kan gebruiken, een kleurenstraal, een ijzeren ketting, een kabel of touw, buis,  … Je voelt hierbij een behaaglijke  stroom van aardse energie die voortdurend blijft doorstromen zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Na de oefening  kijkt David me aan. Zijn ogen staan een stuk rustiger. “Dit is volkomen anders dan wat ik normaal doe,  het heeft er echt niets mee te maken.  Het voelt gek nieuw,  maar ik voel me een stuk beter dan vóór de oefening”. We praten nog wat na over de oefening.  De rust die hij nu ervaart komt door de neutraliteit van de aardingsenergie.  Vanuit deze neutraliteit kun je naar jezelf kijken, bijvoorbeeld naar je  weerstand tegen verandering. Ook David kan nu helder benoemen waarom hij zo tegen veranderingen opzag. ” De onzekerheid vloog me aan,  al die opties, het lijkt alsof dan alles bevriest in mijn hoofd.  Maar  nu ik me zo rustig voel, kan ik me voorstellen dat ik veranderingen in gang zet die ik wel aan kan. Gewoon stapje voor stapje, en dan af te toe deze oefening doen. Ik ga er vast minder van piekeren.”

Het wordt tijd dat we gronden net zo vanzelfsprekend gaan vinden als eten, drinken of tandenpoetsen. We kunnen met zoveel meer gemak authentieke keuzes gemaakt worden, zonder ruis. Ook op de werkvloer. Ook lijkt het me een goed plan om intervisie bijeenkomsten te starten met oefeningen zoals deze, het scheelt zoveel tijd en woorden.

Wil je de kracht van gronden zelf eens ervaren? Dat kan! Tijdens een strategie sessie kunnen we de oefening doen, en kan ik je er meer over vertellen hoe je dit in je team kunt introduceren.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met gronden,;  ken je het, en zo ja, lukt het je om het op het werk toe te passen? En hoe dan? Wat kom je erin tegen?  Heel veel dank als je er over delen wilt in het veld hieronder.

3 Responses to “Ik sta al vier jaar stil en bevind me in een positie waar ik niet wil zijn”.

 1. wilma ferwerda 1 april 2016 at 08:54 #

  Mooie oefening en leuk dat plaatje erbij! Ik doe het zelf regelmatig en gebruik het ook bij mijn cliënten. Het is meteen ook een mooie manier om blokkades op te sporen en daar dan mee te werken. Als je merkt dat het niet stroomt, of dat de wortels niet ver de aarde in willen, dan is er meer nodig. Mooie blog en zeker een goed plan om dit veel meer in te voeren op de werkvloer!
  Groet, Wilma

 2. Martina gijsbers 31 maart 2016 at 20:27 #

  Aards, concreet en zeker niet zweverig! Het zou zo helpen als mensen dit gaan doen, meer rust, verbinding en minder hoofd gekwebbel. Ik werk dagelijks met gronden en ga speciaal met vrouwen een stapje veder, of anders 🙂 Gronden vanuit de baarmoeder, rustend in een ontspannen maar gedragen bekken, iedere uitademing, landend steeds meer, net zo lang tot je bekkenbodem weer ademt.

 3. Aukje 29 maart 2016 at 15:57 #

  Bibberend loop ik het gebouw binnen waar ik over een half uurtje een toespraak ga houden.
  Gelukkig bedenk me dat ik vanuit de yoga het gronden heb geleerd. Ik zoek een rustig plekje en maak met de voetzolen contact met de aarde. Enkele diepe ademhalingen helpen mij de stress los te laten. Ik kom in het hier en nu en voel me weer zeker.
  De toespraak ging heel goed en ik deed het met vaste stem.
  Wat kan gronden toch goed zijn en wat kan het veel voor mij doen in veel situaties!
  Aanrader dus.

Geef een reactie